صفر تا صد ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان که جهت زیبایی و بهبودی دندان ها به کار می رود، در جهت تشخیص، پیشگیری و درمان فواصل بین دندانی و موقعیت نامناسب دندانها و فک و صورت نیز کاربرد دارد. هدف اصلی ارتودنسی، بهبود ترتیب، توازن و هماهنگی دندانها و فکها است تا لبخندی زیبا و سالم را به بیماران بخشیده و عملکرد دهان و صورت را بهبود بخشد. این تکنیک با استفاده از ابزارها و دستگاههایی مانند براکتها، بندها، پیچها بر روی دندان ها صورت می گیرد. این ابزارها با اعمال فشار و کشش مداوم به دندانها، می تواندا سبب قرار گرفتن دندان ها در موقعیت صحیح خود شود. به طور کلی، درمان ارتودنسی زمانی که دندانها در جوانی و در دوره رشد و تکامل قرار دارند، بهترین نتایج را به ارمغان میآورد.
بیش تر بخوانید => کامپوزیت دندان در سعادت آباد
فهرست
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی یکی از روش های رفع مشکلات دندان ا-ست. این روش درمانی فقط مخصوص نوجوانان نمی باشد و در صورت وجود مشکل در بزرگسالان نیز می توان از آن استفاده نمود . وقتی دندان های افرادی درست و کنار یکدیگر قرار نگرفته باشد و مابین دندان ها فاصله وجود داشته باشد و یا دندان ها روی یکدیگر قرار گرفته باشد از ارتودنسی دندان استفاده می شود.
این مشکلات یا به دلیل کوجک بودن فک و بزرگ بودن دندان ها و یا بالعکس بزرگ بودن فک و کوچک بودن دندان رخ می دهد .افرادی که دندان های نامرتبی دارند می توانند از ارتودنسی برای ترمیم استفاده نمایند.
هدف از ارتودنسی دندان ها
هدف اصلی ارتودنسی دندانها، بهبود ترتیب و توازن دندانها و فکها است. در واقع ارتودنسی دندان ها به بیماران کمک میکند تا لبخندی زیبا و سالم داشته باشند و عملکرد دهان و صورت را بهبود بخشند.
درمان ارتودنسی میتواند به موارد زیر کمک کند :
- ترمیم اختلالات بصری: ارتودنسی برای ترمیم اختلالات بصری دندانها کاربرد دارد. مانند دندانهای پوسیده یا دندان هایی که تراکم یا فاصله بین آن ها زیاد است. دندانها، عقب و جلو بودن دندانها، متقاطع بودن فک بالا و پایین و برجستگی آن ها نیز با این روش اصلاح می شود.
- بهبود عملکرد دهان: با ارتودنسی دندان ها میتوان بهبود عملکرد دهان را تسهیل کرد. به عنوان مثال، درمان ارتودنسی میتواند مشکلاتی مانند بایت نامناسب، بلندی یا کوتاهی مفصل فکی، و توانایی صحیح بلع و جویدن را بهبود بخشد.
- بهبود تنفس و گفتار: برخی مشکلات ارتودنسی میتواند تنفس و گفتار را تحت تأثیر قرار دهد. ارتودنسی میتواند بهبود تنفس از طریق معالجه اختلالاتی مانند بزرگی غدد لعابی، عدم هماهنگی دندانها و فکها، و تنظیم مجدد زبان و لبها را ایجاد کند. همچنین، میتواند بهبود گفتار را تسهیل کند، بهطوری که اختلالات تلفظی ناشی از برجستگی یا فروکش کردن دندانها و فکها را بهبود بخشد.
- بهبود بهداشت دهان: دندانهای نامنظم و عدم متقارن بودن فک بالا و پایین بودن سبب بروز مشکلات بهداشتی در دهان و دندان می شوند. ارتودنسی میتواند بهبود بهداشت دهان را بهبود بخشد، چرا که دسترسی به دندانها برای تمیزی و بهداشت بهتر، آسان تر انجام می شود.
به طور خلاصه، هدف ارتودنسی دندانها بهبود ظاهر و عملکرد دندانها و فکها است و به بیماران کمک میکند تا لبخندی زیبا، سالم و هماهنگ را به دست آورند.
مزایای ارتودنسی دندان ها
ارتودنسی دندان مزایای زیادی دارد که در این قسمت به برخی از ان ها اشاره می کنیم
- بهبود ظاهر و زیبایی: اصلیترین مزیت ارتودنسی دندانها، بهبود ظاهر و زیبایی صورت و لبخند افراد است. با ترتیب صحیح دندانها و فکها، لبخند شما زیباتر و جذابتر می شود.
- افزایش اعتماد به نفس: ارتودنسی دندانها میتواند افزایش اعتماد به نفس در افراد را سبب شود.. با داشتن لبخندی زیبا، افراد احساس رضایت و اعتماد بیشتری به خود خواهند داشت.
- بهبود عملکرد دهان: ارتودنسی میتواند بهبود عملکرد دهان و فکها را تسهیل کند. با تنظیم صحیح دندانها و فکها، عملکرد جویدن، گفتار و بلع را میتوان بهبود بخشید و مشکلات مربوط به آنها را رفع کرد.
- کاهش خطرات بهداشتی: دندانهای نامنظم و فکهای نادرست میتوانند به مشکلات بهداشتی منجر شوند. با ترتیب صحیح دندانها، دسترسی به دندانها برای تمیزی و بهداشت بهتر سادهتر میشود و خطر ابتلا به بیماریها نیز کاهش مییابد.
- کاهش ریسک آسیبهای دهانی: دندانهای نامنظم و برجسته میتوانند خطر آسیب دیدن در صورت برخورد با ورودیهای خارجی را افزایش دهند. با ارتودنسی، این ریسک آسیبهای دهانی کاهش مییابد و دندانها در مقابل ضربه و صدمات محافظت میشوند.
- بهبود تنفس: برخی مشکلات ارتودنسی میتوانند تنفس را تحت تأثیر قرار دهند. با تنظیم صحیح دندانها و فکها، تنفس شما بهبود مییابد و مشکلاتی مانند بزرگی غدد لعابی یا عدم هماهنگی دندانها و فکها را رفع میکند.
- بهبود کیفیت خواب: در برخی از موارد، ارتودنسی میتواند بهبود کیفیت خواب را تسهیل کند. با تنظیم صحیح دندانها و فکها، مشکلاتی مانند خواب برهنه (اپناه)، خرگوشی خواب و زمینههای دیگری از اختلالات خواب را کاهش میدهد.
- اصلاح عضلات صورت و فک: ارتودنسی دندانها میتواند به اصلاح عضلات صورت و فک کمک کند. با تنظیم صحیح دندانها، تعادل عضلات صورت و فک بهبود مییابد و از آسیبها و دردهای مرتبط با عضلات جلوگیری میشود.
برخلاف مزایا و فواید ذکر شده، مهم است بدانید که درمان ارتودنسی طولانی مدت و نیازمند صبر و همکاری فرد بیمار است. همچنین، نیاز به نگهداری و استفاده از دستگاههای نگهدارنده پس از درمان ارتودنسی نیز وجود دارد.
درواقع بسیاری از افرادی که دندان های نامرتب یا فاصله دار دارند، از تکنیک کامپوزیت به جای ارتودنسی استفاده میکنند؛ زیرا در کوتاه ترین زمان، نواقص دندان ها برطرف میشود.
کامپوزیت رو جایگزین ارتودنسی کن!
بهترین زمان برای ارتودنسی دندان
بهترین زمان برای انجام ارتودسی دندان زمانی می باشد که ساختمان صورت در حال بوده و انجام ارتودنسی بهتر برای بیمار نتیجه دارد. بهترین سن برای انجام ارتودنسی دندان در دختران قبل از 13 سالگی بوده و برای پسر ها قبل از 15 سالگی است .
اهمیت تغذیه در دوران ارتودنسی
تغذیه در دوران ارتودنسی دندان ها یکی از نکاتی است که باید حتما مورد توجه قرار بگیرد. افراد باید توجه داشته باشند که مواد غذایی سفت و سخت مانند ته دیگ، مغزیجات سفت و از این قبیل موارد را از برنامه غذایی خود حذف کنند. علاوه بر این موضوع باید به مصرف مواد غذایی با کلسیم بالا اهمیت بیشتری دهند. تنقلات سخت میتواند گاهی موجب شکستن براکت های ارتودنسی شود.
مراحل انجام ارتودنسی دندان
ابتدا باید مشکل دندان های بیمار مورد بررسی قرار بگیرد و با توجه به شرایط بیمار یکی از انواع ارتودنسی برای آن در نظر گرفته می شود ، سپس از دندان های بیمار قالب تهیه می شود . و بعد از آن برس بر روی دندان قرار گرفته می شود . هر ماه باید بیمار برای معاینه به دندانچزشک خود مراجعه نماید . و بعد از گذراندن دوره درمان برس ها از روی دندان برداشته می شوند . و پلاک روی سطح دندان ها قرار داده می شود .
مدت زمان ارتودنسی چقدر است؟
مدت زمان درمان ارتودنسی به موارد زیر بستگی دارد :
- شدت مشکل: مدت زمان درمان ارتودنسی بستگی به شدت مشکل ارتودنتیک (اختلالهای دندانی و فکی) دارد. مشکلات سادهتر معمولاً به مدت زمان کمتری نیاز دارند، در حالی که مشکلات پیچیدهتر ممکن است به مدت زمان بیشتری نیاز داشته باشند.
- روش درمان: روش درمان ارتودنسی نیز میتواند مدت زمان را تحت تأثیر قرار دهد. درمان با ارتودنسی ثابت (براکتها و سیمهای فلزی) معمولاً طولانیتر است نسبت به درمان با ارتودنسی متحرک (مثلاً نیمهای شبیه سازی شده)، زیرا در درمان ثابت نیاز به تعویض دستگاهها و تنظیمات دورهای وجود دارد.
- همکاری بیمار: همکاری فعال بیمار با دستورات و راهنماییهای ارتودنتیست نقش مهمی در مدت زمان درمان دارد. رعایت نکات بهداشت دهان و استفاده منظم از دستگاههای نگهدارنده پس از درمان نیز میتواند مدت زمان درمان را کوتاهتر کند.
بیش تر بخوانید => انواع لمینت دندان
به طور کلی، مدت زمان درمان ارتودنسی ممکن است بین 6 ماه تا 3 سال یا بیشتر متغیر باشد. اما برای تخصیص دقیق مدت زمان درمان، بهتر است با ارتودنتیست خود مشورت کنید. ارتودنتیست شما با بررسی مورد شما و بر اساس نیازهای خاص شما، مدت زمان درمان را برآورد خواهد کرد.
آیا انجام ارتودنسی درد دارد ؟
این سوالات یکی از متداول ترین سوالات می باشد . انجام ارتودنسی با ابزار های مورد استفاده ممکن است برای بیمار کمی دردناک باشد .
ارتودنسی نامرئی برای چه افرادی مناسب است؟
از این نوع ارتودنسی برای افرادی استفاده میکنند که ناهنجاری دندان هایشان به حد متوسط است و از وضعیت نامناسب شدید برخوردار نیستند.
اگر براکت یا ارتودنسی دچار آسیب شد باید چکار کنیم؟
گاهی ممکن است شما یا اطرافیانتان با مواردی رو به رو شده باشید که بنا به دلایل اتفاقی مانند حادثه یا تنقلات سخت و سایر مشکلات دچار شکستگی براکت شوید یا احتمال دارد احساس کنید که سیم یا براکت ارتودنسی در دهان شل یا کنده شده است، در این صورت آرامش خود را حفظ کنید، سپس با بهترین دندانپزشک ارتودنسی خود تماس بگیرید. این مشکل به حالتی نیست که نتوان آن را برای چند ساعت تحمل کرد اما توجه داشته باشید که حتما این مشکل را جدی بگیرید زیرا هرگونه بی توجهی به این اختلالات و شل ماندن ارتودنسی تا زمان چکاپ دوره بعدی دندانپزشکی و مراجعه، سبب میشود تا فرآیند درمان ارتودنسی مدت زمان بیشتری لازم داشته باشد و خسته کننده شود.