رژیم غذایی پس از ایمپلنت دندان تأثیر زیادی بر ماندگاری آن دارد. بیماران باید تا یک ساعت پس از ایمپلنت از خوردن غذا پرهیز کنند و در روزهای بعد نیز از غذاهای نرم و خمیری استفاده نمایند. در این مطلب به معرفی بهترین رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان پرداختهایم تا اطلاعات لازم را در این زمینه به دست آورید. توصیه میشود این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا با نحوه مراقبت و تغذیه مناسب پس از ایمپلنت آشنا شوید.
فهرست
چه زمانی بعد از ایمپلنت میتوان غذا خورد؟
یکی از سوالات متداول متقاضیان ایمپلنت دندان، زمان مناسب برای خوردن غذا پس از انجام این عمل است. پاسخ به این سوال بستگی به روش انجام ایمپلنت دارد. در روش پانچ، میتوان بلافاصله پس از ایمپلنت غذا خورد. اما در روش جراحی که نیاز به برش لثه دارد، بهتر است یک ساعت پس از جراحی فقط غذاهای نرم و پوره شده مصرف شود. به طور کلی، بعد از گذشت یک ساعت از ایمپلنت، خوردن غذا مشکلی ندارد، البته توصیه میشود رژیم غذایی مناسبی پس از ایمپلنت رعایت شود.
بهترین رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان
تغذیه مناسب نقش کلیدی در بهبودی پس از ایمپلنت دارد و میتواند فشار به محل جراحی را کاهش دهد و از آسیب به ایمپلنت جلوگیری کند. در ادامه بهترین مواد غذایی پس از ایمپلنت را معرفی میکنیم :
- غذاهای نرم مانند خورشت مرغ، ماهی، ماکارونی، سوپ سبزیجات، تخم مرغ و مرغ کباب شده به صورت خشک یا ولرم
- پوره میوههایی مثل گلابی، موز و هلو
- پوره سبزیجات و سیب زمینی
- لبنیات خنک مانند شیر، ماست و بستنی
- نوشیدن چای برای بهبود زخمها
- مصرف مداوم عسل
مصرف لبنیات به دلیل داشتن کلسیم به سرعت جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک کمک میکند و عسل با خاصیت آنتیبیوتیکی خود از التهاب، تورم و عفونت پیشگیری میکند.
برای جوش خوردن ایمپلنت چی بخوریم؟
جهت جوش خوردن هر چه سریعتر ایمپلنت، باید تغذیه بعد از ایمپلنت دندان را جدی گرفت. علاوه بر مراقبت های بهداشتی دهان، مصرف آنتی بیوتیکهای تجویز شده، استفاده از دهان شویه و …، رعایت رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان به جوش خوردن ایمپلنت کمک خواهدکرد. بدین جهت مصرف غذاهای دارای کلسیم و پروتئین نظیر شیر و لبنیات در این زمینه مثمر ثمر خواهندبود. همچنین تخم مرغ، گوشت مرغ و حبوبات نرم، سرشار از پروتئین بوده و جهت زود جوش خوردن ایمپلنت توصیه میشوند. مصرف میوههایی نظیر موز و هلو نیز فرآیند ترمیم زخمها را بهبود میبخشند.
مواد غذایی مفید بعد از ایمپلنت دندان
قطعا با خواندن این مطلب تا به این جا به اهمیت رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان پی برده اید. در همین راستا در این بخش به شرح مواد غذایی مفید پس از ایمپلنت دندان خواهیم پرداخت. این دسته از مواد غذایی عبارتند از:
- سبزیجات: سیب زمینی نرم شده، یکی از غذاهای مفید پس از ایمپلنت است که مصرف آن به حالت رقیق در مراحل اولیه بهبود توصیه میشود.
- سوپ و آش: از آن جایی که سوپ و آش غذایی روان و نرم بوده، گزینه مناسبی برای روزهای نخست کاشت ایمپلنت خواهند بود. البته این نکته را فراموش نکنید که سوپ و آش نباید به هیچ عنوان داغ باشند.
- میوهها: همان طور که پیش از این نیز گفته شد، پوره شیر و موز، هلو، گلابی و سایر میوههای میکس شده، به جهت دارا بودن ویتامین، پس از ایمپلنت توصیه میشود. لازم به ذکر است که از مصرف میوههای اسیدی از قبیل گریپ فروت، در دوران نقاهت خودداری کنید.
- لبنیات : از دیگر مواد غذایی که مصرف آنها بعد از ایمپلنت پیشنهاد میشود، لبنیاتی نظیر شیر و ماست است، زیرا این مواد غذایی دارای کلسیم بوده و به بهبود دوران نقاهت کمک میکنند.
- آسمونی و شیکها: نوشیدن اسموتی و شیکها به جهت دارا بودن مواد مغذی، پس از ایمپلنت مفید خواهدبود. البته توجه کنید که این نوشیدنیها خیلی سرد نباشند، زیرا سبب تحریک لثه خواهندشد.
- سایر مواد غذایی: نوشیدن چای و مصرف عسل به همراه آب از دیگر مواد غذایی است که میتوانید آن را در تغذیه بعد از ایمپلنت دندان قرار دهید، زیرا چای به بهبود زخمها کمک کرده و عسل نیز نوعی آنتی بیوتیک طبیعی بوده و خطر عفونت دهان را کاهش میدهد.
جویدن غذا با دندان ایمپلنتشده خطرناک است؟
قطعا تا چند روز پس از ایمپلنت دندان، جویدن غذا توصیه نمیشود، زیرا احتمال آسیب به دندان و تحریک زخم وجود دارد، اما پس از طی کردن دوران نقاهت، میتوانید با تمرین و به کار بردن تکنیکهای جویدن و مشورت با پزشک، شروع به خوردن غذاهایی که نیاز به جویدن دارند کنید.
به هیچ عنوان بدون مشورت پزشک شروع به جویدن غذاهای سفت نکنید.
محدودیتها و عوامل خطر نداشتن تغذیه مناسب بعد از ایمپلنت
برخی از بیماران رژیم غذایی بعد از ایمپلنت را جدی نگرفته و به جهت مصرف غذاهای نامناسب، به ناحیه جراحی شده آسیب وارد کرده و در نتیجه ایمپلنت دچار مشکل و آسیب خواهد شد. به طور کلی از جمله محدودیتهای پس از ایمپلنت، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- عدم مصرف مواد غذایی اسیدی نظیر نارنگی، کلیوی، پرتقال و …
- عدم مصرف ذرت بو داده به دلیل قرار گرفتن پوستههای ذرت میان دندان و افزایش احتمال عفونت و آسیب به دندان
- خودداری از مصرف مواد خوراکی دارای ادویه زیاد، زیرا این مواد غذایی ناحیه کاشت ایمپلنت را تحریک کرده و التهاب و عفونت را ایجاد خواهند کرد.
- عدم مصرف مواد غذایی چسبنده و ترد به دلیل اختلال در ایجاد لخته خون و در نتیجه افزایش احتمال خونریزی و التهاب
علاوه بر موارد ذکر شده، مصرف مواد غذایی سفت مثل استیک، نان سفت، نوشیدنیهای گازدار و الکلدار و آجیل و مغزهای سفت توصیه نمیشود و باید از مصرف آنها خودداری شود.
نگاهی کلی بر رژیم غذایی و تغذیه بعد از ایمپلنت
یکی از مهمترین مواردی که پس از ایمپلنت باید به آن توجه کرد، تغذیه بعد از ایمپلنت دندان است، زیرا مصرف برخی از غذاهای سخت و جویدن غذاهای سفت، سبب تحریک ناحیه تحت جراحی، افزایش عفونت و التهاب و در نتیجه طولانی شدن روند بهبود خواهد شد. بنابراین رژیم غذایی بعد از ایمپلنت را جدی گرفته تا هر چه سریعتر بهبود یابید و قادر به مصرف انواع مواد غذایی شوید.
سوالات متداول
1. آیا نوشیدنیهای داغ برای ایمپلنت خطرناک است؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که مصرف قهوه، چای و سوپ داغ با تحریک لثهها و ناحیه تحت جراحی، سبب آسیب به بافت و در نتیجه افزایش دوره نقاهت خواهد شد.
2. چه مدت پس از ایمپلنت، میتوان به رژیم غذایی عادی بازگشت؟ با وجود این که تعیین دقیق این زمان تنها پس از معاینه توسط پزشک امکان پذیر است، اما یک یا دو هفته پس از جراحی، میتوان به رژیم غذایی عادی بازگشت.
3. چگونه از کاهش وزن در دوران نقاهت ایمپلنت جلوگیری کنیم؟ مصرف غذاهای پروتئیندار، مصرف کالری کافی و خوردن وعدههای غذایی مکرر اما کوچک، از کاهش وزن ناخواسته شما در این دوران جلوگیری خواهدکرد.