کیست هایی که در بافت نرم دهان تشکیل می شوند معمولا غیرسرطانی بوده و جای نگرانی ندارند. این کیست ها یک کیسه پر شده با مواد مایع و یا نیمه جامد می باشند. این کیست ها بیشتر در لثه ، فضای خالی بین دندان هایی که هنوز کامل از فک بیرون زده نشدند و لب ها ظاهر می شوند. بیشتر مواقع مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کنند اما گاهی هم تهاجمی بوده و ممکن است مشکلات زیادی برای بافت و استخوان های اطراف ایجاد کنند. کیست های دندان به صورت غیرعفونی ظاهر می شوند و گاهی در بخش نهفته لثه تنها با عکس OPG مشخص می شوند. برای درمان کیست دندان و برطرف کردن آن لازم است در یک کلینیک دندانپزشکی خوب توسط پزشکی که به درمان ریشه مسلط است مراجعه شود.
فهرست
انواع کیست دندان
این توده های غیرعفونی می توانند به انواع زیر تقسیم بندی شوند:
- کیست هایی با منشاء ریشه دندان
- کیست هایی با منشاء لثه
- کیست دنتی ژروس (کیست های دندان نهفته – معمولا دندان عقل نهفته)
- کیست فولیکولار ( این کیست ها نزدیک به تاج دندان عقل نهفته ایجاد می شوند و توصیه می شود دندان های عقل نهفته جراحی شده تا از بروز آنها جلوگیری شود)
- کیست پری اپتیکال( این کیست می تواند آبسه شود و معمولا در قاعده دندان ظاهر می شود. علت بروز این کیست ها مردن عصب دندان و یا عفونت پالپ می باشد)
- کیست موکوسل یا مخاطی ( این کیست ها معمولا روی زبان ، سطح داخلی گونه و لب ظاهر می شوند. اغلب دلیل تشکیل این کیست ها تحریک و یا آسیب این نواحی می باشد)
- کیست های ادنتوژنیک (این کیست ها در استخوان فک ایجاد می شوند و به ندرت شناسایی می شوند. اغلب رشد کرده و بزرگ می شوند. به دلیل اینکه داخل استخوان هستند به سختی می توان آنها را شناسایی کرد)
علائم ونشانه های کیست دندان
همانگونه که خاطر نشان شد بسیاری از کیست ها بدون علائم خاصی در تصویر OPG شناسایی می شوند. برخی کیست های مخاطی به راحتی قابل شناسایی و درمان هستند و برخی دیگر ممکن است با علائم زیر خود را نشان دهند:
- درد
- فشار و تورم
- قرمزی
آیا کیست های دندانی خطرناک هستند؟
این کیستها معمولا خطرناک نیستند و با درمان های تخصصی می توانند به راحتی درمان شده و برطرف شوند. اما اگر این کیست ها درمان نشوند می توانند منجر به از بین رفتن بخشی از استخوان فک شوند و گاها ممکن است فرد سلامتی اش به خطر بیفتد. حتی در کیست های بسیار کوچک هم که علامت خاصی ندارند باید فورا درمان شوند. این کیست ها در صورت درمان نشدن ممکن است عوارض زیر را به همراه داشته باشند:
- عفونت دندان
- از دست دادن دندان
- وسیع شدن زایده های خوش خیم درفک
- شکستگی و آسیب به استخوان فک
روش های درمان کیست دندان
روش درمان کیست های دندان متفاوت می باشد و به اندازه فک و محل کیست ها بستگی دارد. در صورتی که کیست ها کوچک باشد پزشک می تواند بدون آسیب به بافت های اطراف طی عمل جراحی کیست ها را در بیاورد. البته ناگفته نماند که راه های بسیاری برای درمان کیست های دندانی وجود دارد و مهم ترین آن ها تجویز دارو و جراحی می باشد.
مصرف آنتی بیونتیک
در درمان برخی کیست ها مصرف آنتی بیوتیک ها می تواند کمک کننده باشد با این حال لازم است برای درمان به بهترین دندانپزشکی در سعادت آباد مراجعه کرده و از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها خودداری کنید.
جراحی کیست ها
در موارد دیگر پزشک شما از تکنیکی استفاده خواهد کرد که در آن کیست شکافته شده و باز می شود تا مواد داخل آن تخلیه شود. بخیه زدن این کیست ها به صورتی بوده که از بزرگ شدن آن ها در آینده جلوگیری شود. دندان هایی که در اثر این کیست ها آسیب دیده اند ممکن است به عصب کشی نیاز داشته باشند.
تفاوت کیست و آبسه دندان
همانگونه که خاطر نشان شد کیست ها کیسه هایی حاوی مواد نیمه جامد در اطراف دندان یا لثه هستند که عفونی نیستند. حال اگر این کیست ها عفونی شوند موجب آبسه دندان می شوند که بسیار دردناک می باشد. آبسه دندان یک عفونت حاد می باشد که با تورم و درد بسیار همراه می باشد. در بسیاری مواقع باکتری هایی که عامل عفونت بوده اند سبب طعم بدی در دهان می شوند.
چرا کیست دندان تشکیل می شود؟
کیست های دندان عموما در نوک ریشه دندان های مرده و یا در حال مرگ ایجاد می شوند. دلایل دیگری در تشکیل این کیست ها نقش دارند که به ترتیب زیر می باشند:
- موقعیت نامناسب در دندان های دائمی
- رشد غیرنرمال دندان
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- عوارض عصب کشی
- رشد دندان عقل
- جهش در سلول هایی که سبب رشد دندان می شوند
- عوارض اختلال گورلین
البته ناگفته نماند که طبق تحقیقات انجام شده در حوزه بهداشت دهان و دندان افراد زیر بیشتر در معرض کیست های دندان قرار می گیرند و نیاز به درمان کیست دندان دارند:
- افراد سیگاری : احتمال ابتلا به کیست های دندان و عفونت های دندانی در افراد سیگاری بیش از بقیه افراد می باشد.
- خشک بودن دهان: اگر بزاق دهان از حد طبیعی کمتر باشد باکتری ها می توانند به سرعت رشد کنند به همین جهت جویدن آدامس های حاوی زایلیتول توصیه می شود.
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان : مسواک زدن به صورت منظم و استفاده از نخ دندان می تواند سبب کاهش تعداد باکتری ها شود.
- ضعف سیستم ایمنی : افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند بیشتر مستعد ابتلا به کیست ها و آبسه های دندانی می باشند:
پیشگیری از تشکیل کیست های دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان اولین قدم در پیشگیری از بروز این عارضه می باشد. کیست دندان عارضه ی ساده ای نیست و به خودی خود برطرف نمی شود. لازم است حتما دوبار در سال به دندانپزشک مراجعه شود تا در صورت هر گونه ناهنجاری در فک و دهان فورا در صدد درمان آن برآیید. دندان های سالم به ندرت پیش می آید که در اطراف آن ها کیست تشکیل شود بنابراین اگر دندان خراب دارید لازم است هر چه سریعتر این دندان ها درست شوند تا از بروز مشکلات جدی تر کاسته شود.
چرا باید به کلینیک دندانپزشکی دردیس مراجعه کنیم؟
کلینیک دندانپزشکی دردیس مجهزترین کلینیک دندانپزشکی در شمال غرب تهران بوده و با کادری مجرب و تجهیزاتی ایمن به ارائه خدمات دندانپزشکی می پردازد.