فهرست
مراقبت های دندانی کودکان و نوجوانان
چرا ناراحتی های دندانی مانند پوسیدگی و ناهنجاری های فک و بیماری های دهان و دندان در کشورهای پیشرفته تا سنین حدودا 16 سالگی کمتر دیده می شود اما در کشور ما برعکس کودکان و نوجوانان در این سن شروع به درمان می کنند ؟
این نکته قابل تامل است و حتما باید توسط والدین به صورت ویژه به آن توجه گردد و مراقبت های دندانی کودکان و نوجوانان باید مورد تاکید دندانپزشکان قرار گیرد .
آیا دندان های شیری عصب دارند و چه زمانی نیاز به درمان عصب دارند؟
دندان های شیری تمامی اعضا و ساختارهای موجود در دندان های دائمی را دارا هستند و تنها تفاوت بین این دو سری دندانی تفاوت از لحاظ سایز دندانی و در بعضی از موارد تفاوت های شکلی بین این دو سری دندانی می باشد وگرنه ساختار کلی دندانی که شامل تاج دندان، عصب دندان ، عروق، ریشه و سیستم کلی تغذیه شونده دندان است ، بین دندان های شیری و دائمی مشابه است.
هرگاه شدت پوسیدگی به حدی باشد که اعصاب دندانی را درگیر کند همان طور که در دندان های دائمی احتیاج به درمان عصب داریم در مورد دندان های شیری هم احتیاج است که درمان عصب را در نظر بگیریم .
اقدام های درمانی کودکان
درمان های قابل انجام در دندانپزشکی برای کودکان یک سری از مواردی است که مشابه با درمان هایی است که برای افراد بزرگسال انجام می شود . مثل ترمیم های دندانی ، اگر دندانی نیاز به درمان عصب داشته باشد، انجام می شود و اگر با موردی مواجه باشیم که میزان پوسیدگی خیلی افزایش زیادی داشته باشد و دندان غیر قابل نگهداری باشد ترجیح داده می شود که آن دندان خارج شود و از وسایلی به نام فضا نگهدار به جای دندان کشیده شده، استفاده می شود .
درمان های مخصوص دندانپزشکی کودکان
علاوه بر این موارد که درمان های روتین هستند درمان هایی را هم مخصوص دندانپزشکی کودکان داریم :
- فلوراتراپی که با استفاده از این روش درمانی کمک می کنیم تا میزان شیوع پوسیدگی در سیستم دندانی کاهش پیدا کند و بعضا اگر که پوسیدگی های اولیه ای شکل گرفته باشد با استفاده از این اقدام درمانی کمک می کنیم که آن پروسه پوسیدگی اولیه به همان حالت محدود شود و پیشروی نکند .
- مورد دیگر درمان فیشورسیلانت یا شیارپوش است که این درمان در دندانهایی استفاده می شود که دارای شیارها و حفرات عمیقی در سطح جونده دندان ها هستند در این روش درمانی از یک سری مواد دندانپزشکی استفاده می کنیم که این شیارهایی که خیلی عمیق هستند را تبدیل به یک سری شیار کنیم که سهولت دسترسی داشته باشد و در حقیقت با روش های معمول بهداشت دهانی قابلیت تمیز شوندگی برای کودک به وجود بیاورد .
- مورد دیگر درمان های ارتودنسی پیش گیری کننده هستند که معمولا در کودکان که نیازمند این درمان ها باشند در سنین 8 تا 9 سالگی پیشنهاد می شود و در این روش سعی می کنیم که فضای لازم برای رویش دندان های دائمی را حفظ کنیم تا در آینده هنگام رویش دندان های دائمی دچار مشکلات کمبود فضا یا به هم ریختگی های دندانی نشویم . همچنین این مورد در کودکانی که دچار ناهنجاری های فکی هستند درمان بسیار موثری در سنین رشد است و در حقیقت از نیاز به جراحی های طولانی مدت بعد از سنین بلوغ جلوگیری می کند .
بیشتر بخوانید : کیست دندان چیست و چگونه درمان می شود؟
آیا دندان قروچه در کودکان هم می تواند اتفاق بیافتد ؟
دندان قروچه یک عادت مخرب دهانی است و بیشترین زمانی که این عادت مخرب رخ می دهد بین سنین 6 تا 8 سالگی در کودکان است . معمولا شیوع آن در پسران بیشتر از دختران است و با پایان پدیده رویش معمولا این مشکل برطرف می شود .
ولی اگر در بعضی از کودکان بنا به دلایلی مثل کمبود های تغذیه ای ، مشکلات عصبی ، اختلالات خونی و یا قرار گرفتن نامناسب دندان های فک بالا و پایین روی هم این عادت همچنان باقی بماند در این شرایط اقدام به انجام درمان می کنیم و از یک سری اپلاینس هایی که بعد از قالب گیری کردن از فک کودکان برای آن ها ساخته می شود، استفاده می کنیم تا با استفاده از این روش بتوانیم از آن نیروهای مخرب و سنگینی که در حین ایجاد این عادت ممکن است که به سیستم دهانی و دندانی این کودکان وارد بیاید جلوگیری کنیم .
نتیجه
در مورد بهداشت دهان و دندان کودکان سه نکته قابل توجه است :
- والدین کودکان خود را از سن چهار سالگی نزد دندانپزشک ببرند تا ویزیت شوند حتی اگر مشکلی نداشته باشند.
- مسواک را به عنوان اسباب بازی به کودکان هدیه دهید و از مسواک دیگری برای تمیز کردن دندان های کودک استفاده کنید .
- کودکان را با محیط دندانپزشکی از سنین پایین آشنا کنید.